?>
Kapcsolat    |    Kosár € 0,00    

Ön itt gyorsan és egyszerűen megtalálhatja a világgazdaság legújabb híreit. A hírek időrendi sorrendbe vannak rendezve, ezáltal hétről-hétre nyomon követhető, hogy a világgazdaság krízise hová is vezet a jövőben. Szívesen válaszolunk a felmerülő kérdéseire egy személyes megbeszélés során. A Hírek a következőképpen tekinthetőek át:


Bordó színű szöveg: A teljes cikk olvasásához klikkeljen a szövegre

Normálbetűs szöveg = A cikk tartalmának rövid összefoglalója 

Kék színű szöveg = A cikk forrása

2021.07.12

Az elmúlt néhány hónap nem volt könnyű sem az arany, sem a kriptovaluták befektetőinek. Előbbi valójában már tavaly augusztus óta gyengélkedik, míg utóbbiak árfolyama gyakorlatilag megfeleződött április óta. Egyre több jel utal azonban arra, hogy a gazdasági kilábalás üteme lassulhat, illetve az is elképzelhető, hogy a magas infláció tartósabb lehet a korábban vártakhoz képest. Mit érdemes azonban vásárolni ebben a befektetési környezetben? Mi az, ami védelmet nyújthat az áremelkedés ellen? A Goldman Sachs szakértői ezekre a kérdésekre próbáltak választ adni friss elemzésükben.

Nehéz hónapok
Az arany árfolyama az inflációs félelmek erősödésével párhuzamosan a március végi 1700 dollár / uncia körüli szintekről június elejére már 1900 dollár fölé emelkedett. Az amerikai jegybank pedig látva az egyre magasabb inflációs adatokat szigorúbb hangnemet ütött meg júniusi ülésén, bár egyelőre konkrét lépéseket nem tett. Ennyi is elég volt azonban a befektetőknek ahhoz, hogy elkezdjék adni az aranyat, aminek az árfolyama június végére már csak 1 750 dollár volt, de azóta ismét elkezdett emelkedni.

A kriptovaluták még az aranynál is rosszabbul teljesítettek az elmúlt néhány hónapban. Április közepén még közel 65 ezer dolláron állt a bitcoin, de azóta gyakorlatilag megfeleződött az árfolyam, és jelenleg a 33 800 dollár körüli szinten áll.

Az ethereum sem járt jobban, amely májusban még 4 ezer dollár fölött is járt, míg jelenleg a 2 100 dolláros szinten áll.

A kriptovalutákkal kapcsolatban több kedvezőtlen bejelentés történt az elmúlt hónapokban, többek között:

A török központi bank bejelentette, hogy betiltja a kriptovalutás fizetéseket.
Elterjedt a hír, hogy az amerikai pénzügyminisztérium több pénzintézetet is megbírságolna, amiért azok kriptovaluták segítségével pénzmosást követtek el.
Elon Musk bejelentette Twitteren, hogy a Tesla felfüggeszti a bitcoin felhasználásával történő autóvásárlásokat.
Május 17-én a hivatalos kínai értékpapírpiaci lapban, a China Securities Journal-ban jelent meg egy vélemény cikk, ami arra utalt, hogy Kína még erőteljesebben felléphet a kriptovaluták kereskedésének korlátozása terén. Egy nappal később pedig három kínai iparági szervezet adott ki közös nyilatkozatot, amelyben a 2017-es tiltások reiterációja szerepelt. Május 21-én aztán a kínai államtanács pénzügyi stabilitási és fejlesztési bizottság közölte, hogy a bányászatot és a kereskedelmet is alaposan megregulázzák.
Június 21-én a kínai központi bank közölte, hogy beidézett néhány bankot és fizetési szolgáltató céget, köztük a China Construction Bankot és az Alipayt, és felszólította őket, hogy keményebben lépjenek fel a kriptovaluta-kereskedelem ellen.
Az egyik legújabb sztori pedig az, hogy a britek gyakorlatilag megtiltották a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjének, a Binance-nek, hogy bármilyen szabályozott tevékenységet folytasson az országban, mondván, hogy a cégnek nincs engedélye.

Olcsó az arany
Ezeken az árszinteken a Goldman Sachs szakértői szerint jó vétel lehet az arany. A mostani árfolyam ugyanis egy olyan kilátást tükröz, ahol mérsékelt inflációra lehet számítani és folytatódó gazdasági kilábalásra.

ENNEK KÖSZÖNHETŐEN PEDIG A JELENLEGI REÁLKAMAT ÁLTAL IMPLIKÁLT ÁRHOZ KÉPEST JELENTŐS DISZKONT MELLETT KERESKEDNEK AZ ARANNYAL.

A Goldman elemzői szerint az arany jelenlegi árfolyama egy 10 bázispontos reálkamatszintet tükröz, ami markánsan eltér a piacon megfigyelhető negatív 87 bázispontos reálkamathoz képest. Amennyiben az arany árazása a jelenlegi 10 éves reálkamatszinthez igazodna, akkor az árfolyam már 2000 dollár fölött kellene, hogy álljon.

Egy olyan forgatókönyv megvalósulása esetén azonban, ahol a gazdasági kilábalás üteme nem a várakozásoknak megfelelően alakul vagy az infláció szintje tartósan magas marad, az arany árfolyama jelentősen megemelkedhet. Az alulértékeltség mellett pedig a makrovolatilitás elleni fedezetként is jól szolgálhat. A Goldman becslése szerint,

HA A VILÁGGAZDASÁG NÖVEKEDÉSI ÜTEME A VÁRAKOZÁSOKON FELÜLI MÉRTÉKBEN LASSULNA VAGY EGY ÚJ VÍRUSVARIÁNS TERJEDNE EL, AKKOR AZ ARANY ÁRFOLYAMA AKÁR 2200 DOLLÁRIG IS EMELKEDHETNE, HOGY TÜKRÖZZE A REÁLKAMATSZINTET.

Abban az esetben, ha az infláció tovább emelkedne, és ez csak mérsékelt reakciót váltana ki az amerikai jegybankból, amelyet a piac elégtelennek titulálna az áremelkedés megfékezéséhez, akkor az arany még ennél is jobban teljesíthet.

HA AZ INFLÁCIÓ TOVÁBBRA IS 4 SZÁZALÉKOS SZINTEN MARAD, ÉS EZT A PIACOK TARTÓS ÁLLAPOTNAK TEKINTENÉK, AKKOR AZ ARANY ÁRFOLYAMA AKÁR 40 SZÁZALÉKKAL IS FELJEBB KERÜLHET A JELENLEGIHEZ VISZONYÍTVA, VAGYIS AKÁR 2500 DOLLÁR FÖLÉ IS BENÉZHET UNCIÁNKÉNT.

Összességében tehát a Goldman szakértői szerint az arany olcsó fedezetet nyújt az esetleges valutaleértékelődések ellen, és a gazdasági kilábalás botladozása vagy egy magasabb inflációs környezetben egy kevésbé hatékony jegybanki reakció mellett jelentősen felülteljesíthet. A szakértők azt is megjegyzik, hogy ezen forgatókönyvek megvalósulása esetén az arany jobban teljesíthet a kriptovalutákhoz képest, mivel utóbbiak akkor szerepeltek eddig jól, ha a kockázati étvágy is relatíve magasabb volt.

Bitcoin helyett ethereumot kell venni
Ettől függetlenül a Goldman elemzői a kriptovalutákat sem látják rossz vételnek, ahol az ethereumot preferálják a bitcoinnal szemben.

A SZAKÉRTŐK SZERINT AZ ETHEREUM LEHET AZ A PLATFORM, AMELY VALÓS GAZDASÁGI PROBLÉMÁK MEGOLDÁSÁBAN NYÚJTHAT SEGÍTSÉGET, ÉS LETASZÍTHATJA A TRÓNRÓL A BITCOINT IS.

Sokan látják remek menedékeszköznek az arany mellett a kriptovalutákat is, amelyek fedezetet nyújthatnak a kormányzatok túlzott mennyiségű pénznyomtatásával szemben, ami a valuták leértékelődéséhez vezethet. Ez részben annak köszönhető, hogy ezeknek az eszközöknek a kínálata fix vagy limitált mértékben nő. Emellett fejlődött a szabályozás és az infrastruktúra is, ami összességében ahhoz vezetett, hogy nagyot raliztak a kriptovaluták tavaly, miközben az arany gyengélkedett. Emiatt sokan azt a következtetést vonták le, hogy a kriptovaluták elkezdték kiszorítani az aranyat.

A Goldman szakértői azonban úgy gondolják, hogy az arany alapvetően egy defenzív inflációs fedezet, míg a kriptovaluták akkor nyújtanak védelmet az inflációval szemben, ha ezzel párhuzamosan az általános kockázati étvágy is magasabb. Ez látható az alábbi ábrán is, amely azt mutatja, hogy a bitcoin aranyhoz viszonyított áraránya (logaritmikus) együtt mozog a befektetési bank által kialakított kockázati szentimentet tükröző indikátorával.

MAGYARÁN MINÉL KOCKÁZATKERÜLŐBBEK A BEFEKTETŐK, ANNÁL ALACSONYABB LESZ A BITCOIN ÁRFOLYAMA AZ ARANYHOZ VISZONYÍTVA.

Ha tehát valaki azt szeretné megérteni, hogy a kriptovaluták jól fognak-e működni inflációs fedezetként, akkor először azt a kérdést kell feltennie, hogy a magasabb inflációnak milyen hatása lesz a kockázatvállalási hajlandóságra.

A GOLDMAN ELEMZŐI SZERINT A MOSTANI KÖRNYEZETBEN A MAGASABB INFLÁCIÓNAK NEGATÍV LEHET A HATÁSA A KOCKÁZATI ÉTVÁGYRA, AMI AZT JELENTI, HOGY A KRIPTOVALUTÁK IS GYENGÉBBEN TELJESÍTHETNEK EBBEN AZ ESETBEN.

Egy másik probléma a kriptovalutákkal kapcsolatban a magas volatilitás, ami annak köszönhető, hogy egyelőre ezeknek az eszközöknek a felhasználása elsősorban befektetési jellegű. Ezzel szemben az arany keresletét növeli az ékszerhasználat, az ipari felhasználás és a jegybankok igénye is.

Ha valaki azonban mégis inkább a kriptovalutákat preferálja, akkor a befektetési bank elemzői szerint érdemesebb az ethereumot választani a bitcoinnal szemben. A szakértők szerint ugyanis az ethereum platformjában több potenciál rejlik a valós gazdasági alkalmazások területén, mint amilyenek az okos szerződéses applikációk is.

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210711/viharos-idok-jonnek-bitcoint-aranyat-vagy-valami-mast-kell-most-venni-492058?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

2021.04.07

Hosszú távú nemzet- és gazdaságstratégiai céljait szem előtt tartva a Magyar Nemzeti Bank 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát – közölte a jegybank.

Az MNB jelen döntésével folytatta az aranytartalék 2018-as megtízszerezésével elkezdett folyamatot, aminek következtében az aranytartalék nagysága alapján 2021 márciusára Magyarország a nemzetközi rangsor középmezőnyéből annak felső harmadába lépett elő.
Bár monetáris politikai tekintetben az arany jelentősége az 1970-es években csökkent, de tradicionális tartalékeszköz szerepe ezt követően is kiemelten fontos maradt. Az arany hitel- és partnerkockázattól mentes eszközként minden gazdasági környezetben hozzájárul az országgal szembeni bizalom erősítéséhez, aminek köszönhetően továbbra is világszerte az egyik legfontosabb tartalék eszköz az államkötvények mellett. Az elmúlt években az arany nemzetközi tartalékon belüli szerepe számos jegybank esetében erősödött. A jegybankok arany iránti kereslete rekordmagasságú volt 2018-ban (656 tonna), majd 2019-ben is (669).

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint döntésében fontos szerepet játszott a koronavírus-járvány időszakában kibontakozó új kockázatok kezelése is.
A globálisan megugró államadósságok vagy az inflációs félelmek megjelenése tovább erősítik az arany nemzetstratégiai jelentőségét, menedékeszköz szerepét és értékmegőrző funkcióját. Az MNB mostani döntésével az ország aranytartalékai 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelkedtek, amivel Magyarország az 56. helyről a 36.-ra ugrott a nemzetközi rangsorban az aranytartalék mérete alapján, míg a kelet-közép-európai régióban a 6. helyről a 3.-ra javította pozícióját. Az ország egy főre jutó aranytartaléka 0,1 unciáról 0,31-ra emelkedett, így a kelet-közép-európai régióban mostantól Magyarország rendelkezik a legmagasabb egy főre jutó aranytartalékkal.

Az MNB 1924-es alapítása óta tart aranytartalékot. Az aranytartalék-állománya a második világháborúig emelkedett, majd a háború végén az MNB legendás „aranyvonatán” mintegy 30 tonna aranytömböt és -pénzt menekített ki az ausztriai Spital am Pyhrnbe. A kimenekített aranytartalék teljes mértékben visszakerült az ország tulajdonába a háború lezárását követően, ami fedezetként támogatta a magyar gazdaság stabilizációját és a pénzügyi konszolidációt az új fizetőeszköz, az idén 75 éves jubileumát ünneplő forint bevezetésekor.

A rendszerváltás idején a Magyar Nemzeti Bank akkori vezetésének döntése következtében Magyarország aranytartaléka több lépcsőben 46 tonnáról 3,1-re csökkent, és a készlet egészen 2018-ig változatlan maradt.
Az MNB hosszú távú nemzet- és gazdaságstratégiai szempontok alapján először 2018-ban döntött az aranytartalék jelentős növeléséről, amelynek keretében 2018 októberében az aranytartalék szintje a korábbi állomány tízszeresére (3,1 tonnáról 31,5-re) emelkedett, ezzel az MNB felzárkózott a régiós országok aranytartalékainak szintjéhez. Aktuális vásárlásaival a jegybank a 2018-ban elkezdett folyamatot folytatta.

Forrás: https://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/haromszorosara-emelte-magyarorszag-aranytartalekat-az-mnb-3665455/

2020.01.06.

2013 óta nem kellett annyit fizetni az aranyért, mint most, az árnövekedést a Közel-Keleten fokozódó feszültségek okozzák.

A rúdarany ára hétfőn majdnem elérte az 1600 dollárt unciánként, miután Teherán a Kászim Szulejmáni kémfőnököt ért halálos amerikai dróntámadást követően bejelentette, a továbbiakban nem tartja magát a 2015-ös atomalkuhoz, és urándúsításba kezd. Ez 7 éves csúcsot jelent a jellemzően válságoktól, háborúktól való félelem idején dráguló arany árfolyamában. Az idei árnövekedés akkora, hogy ilyen ütemre 2010 óta nem volt példa, és a Bloomberg cikke szerint a Goldman Sachs nemzetközi befektetési bank további teret is lát az árnövekedésre.

De nem csak az arany, az olaj is kiszámíthatóan jól teljesít, miközben nő a feszültség a világ legnagyobb olajmezőinek térségében: a Brent olaj 1,2 százalékos emelkedéssel hétfőn áttörte a 70 dolláros hordónkénti árat.

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/01/06/szaguld_az_arany_es_az_olaj_ahogy_no_a_panik_iran_miatt/

2019.09.03

A befektetési arannyal foglalkozó alapok által felvásárolt arany tömege augusztusban elérte a 100 tonnát, ezzel a legmagasabb értéket érte el 2013. februárja óta – írja a Bloomberg.

Ahogy a befektetők feje fölött gyűlnek a sötét felhők, úgy szokott megnőni az arany iránti kereslet a piacokon, nincs ez másképp most sem, a kereskedelmi háború és az esetleges no-deal brexit árnyékában sem. Az aranyban utazó alapok összesített aranykészlete elérte 2453,4 tonnát péntekre, miután egy hónap alatt 101,9 tonnával emelkedett. A felhalmozott rúdarany tömegének idei összesített növekedése elérte a 19 százalékot, amihez a jegybankok vásárlási hulláma is hozzájárult.

Párhuzamosan az ár is emelkedik, augusztus 26-án 1555 dollárba került egy uncia, ami szintén hat éves rekordot döntött meg. Hétfőn 1522,7 dollárt kellett adni egy unciáért.

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2019/09/02/aranyert_rohannak_a_befektetok/

2019.07.18

Honlapunkon már 2018. október elején megírtuk, hogy a jelek szerint megindul az arany áremelkedése, ahhoz képest jelenleg mintegy 25 százalékkal ér többet a sárga nemesfém.
Akkori cikkünket elérheti itt.


Visszanyerheti régi fényét az arany – a Concorde blogján ez volt az egyik évindító bejegyzés, az eltelt félévben pedig több mint tíz százalékkal emelkedett és 1400 dollár fölé ment az unciánkénti ár. Ez is hozzájárult az ezüst most érzékelhető lemaradásához.

Nem az arany helyett, mellette érdemes vételen gondolkodni.

Akit érdekelnek a nemesfémek mint befektetés, abban jogosan merül fel a kérdés, hogy a portfóliójába a diverzifikáción túl miért vegyen ezüstöt, ha aranyat is vehet. Nos, nem annyira az arany helyett, mint inkább az arany mellé érdemes venni. Ha megnézzük a fenti grafikont, akkor egyértelműen látszik, hogy az elmúlt közel fél évszázadban nem volt olyan olcsó az ezüst az aranyhoz képest mint most.

Rossz hír a fizikai nemesfémekbe befektetni vágyóknak, hogy az aranyon kívül minden mást 27% ÁFA terhel. Cégünk, a GVS azonban lehetővé teszi, hogy a megvásárolt nemesfémet vámszabadterületen tároltassuk, ami azt jelenti, hogy nem kell semmilyen adót fizetni a beszerzéskor. A részletekért forduljon bizalommal budapesti irodánkhoz!

Az eredeti cikk elérhető a Concorde blogján is:
http://concordeblog.hu/2019/07/16/az-ezust-az-uj-arany/

2019.02.13.

Minden ellene szól, a Wall Street egyik legnagyobb befektetési elemzője mégis azt mondja, most érdemes aranyat vásárolni. Hétfőn újra esett az árfolyam, a dollár megint erősödni kezdett, vele párhuzamosan a 10 éves dollárkötvények hozama is felfelé tart. Mégis van ráció a Bernstein elemzésében: a világgazdaság a recesszió küszöbén lehet, és ha így van, akkor nincs jobb befektetés az aranynál.

A Fed tavalyi megnyilatkozásai alapján 2019-re két kamatemelést lehetett valószínűsíteni, de a január 30-i – az irányadó dollárkamatot helyben hagyó – döntés indoklásából már azt lehetett kiolvasni, hogy az idei évben mégsem léphet az amerikai jegybankként funkcionáló szervezet erre a pályára. “A további kamatmódosításokat tekintve “türelmesek” lesznek a döntéshozók, figyelembe veszik a globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket” – indokoltak akkor.

Veszélyjelzés a Nobel-díjas közgazdásztól: recesszió jöhet, a döntéshozók tehetetlenek

Már nem lehet jól keresni a részvényekkel
Ráadásul egyre több elemző hívja fel a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump által tavaly indított kereskedelmi háború következménye a világgazdaság növekedésének lassulása lehet. Sőt, Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász már azt nyilatkozta, hogy a vámháború okozta rombolás a fogyasztói és az üzleti hangulatban nem csupán a növekedési ütem csökkenéséhez, hanem recesszióhoz vezet. A gondokat szaporítja, hogy az elnök adóreformja sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, plusz a techszektor vezető cégeinek részvényárfolyam-emelkedése is lufinak tűnik. Ezek együttese lökheti a világot recesszióba Krugman álláspontja szerint még 2019-ben.

Ha válság, akkor arany

A válság vagy a visszaesés közeli gazdasági helyzetek hagyományosan táplálják a befektetők biztonságkereső magatartását, az aranyvásárlás pedig ilyen helyzetekben kézenfekvő és népszerű lépés.

A Wall Street-i Bernstein elemzőcég viszont két másik tünet alapján is az arany vásárlását javasolja: a CNBC szemléje szerint a cég úgy látja, a II. világháború óta nem látott nagyságú világszinten a kormányok adósságállománya, miközben a jegybankok egyre több aranyat vásárolnak. Ebben jeleskedik a fenyegetett gazdasági helyzetben lévő Oroszország, melynek jegybankja erős felhalmozásba kezdett, így a moszkvai aranytartalék már meghaladja a kínait is. (De itthon is ezt történt, a Matolcsy György vezette jegybank is aranyvásárlással növelte készleteit 2018 végén.)

A CNBC által feldolgozott kutatás szerint a Bernsteinnél négy korábbi drasztikus tőzsdei visszaesést vizsgáltak meg: az 1972-1974 között, az 1987-ben, a 2000-2002-ban bekövetkezett, valamint a 2007-2009 közötti zuhanást. Ezek elemzésekor azt látták, hogy az arany, valamint a nemesfémmel foglalkozó bányászati cégek és – az olyan eszközök, melyekben kezelték előbbit vagy utóbbi is – jobb jövedelmet hoztak, mint más befektetési eszközök.

Egyelőre a piac mást jelez vissza

Az elemzésben megemlítik, hogy a fém a geopolitikai bizonytalanságok közepette is jól teljesített, szemben más alacsony kockázatú termékekkel, mint az állampapírok.

Itt kanyarodhatunk vissza a Fed lassabban szigorodó monetáris politikájához: ha ugyanis a dollárkötvények hozamai nem emelkednek, akkor az arany felé mozdulhatnak a biztonságra játszó befektetők. A CNBC cikkében úgy fogalmaznak, hogy a jelenlegi helyzet afelé tart, hogy sem a részvénypiacokon, sem az állampapírok piacán nem várható jelentős profit.

Viszont a piacokról egyelőre teljesen más visszajelzések jönnek: a WSJ cikkében azt elemzi, hogy hétfőn az arany áprilisi határidős szerződéseinek árfolyama 0,5 százalékot esett, ami azt jelenti, hogy a legutóbbi hétből hat aukción tartott lefelé a kereskedés.

Ennek oka épp az, hogy a befektetőket leginkább aggasztó kereskedelmi háború lezárása végett komoly tárgyalások kezdődtek az Egyesült Államok és Kína között. A pozitív fejleményekről, közeli megállapodásról szóló kétoldali kommunikáció az elmúlt héten erősítette a dollárt, amely a 10 éves amerikai hosszú hozamoknál is meglátszik: a hozam átlépte a 2,660 százalékos szintet, míg pénteken még csak 2,632 százalékon volt.

Ez egyelőre gyengítette az arany kereskedését: pénteken a szerződéseket 1311,9 dollár/unciás áron kötötték. Viszont az YTD-alapon vett technikai ábrát nézve az arany jó befektetésnek látszik, például a tavaly februárban vásárlók jól jártak: az akkor 1284 dolláros árfolyam 1,77 százalékkal emelkedett. Ez ugyan még elmarad a hosszú hozamoktól, de egy elhúzódó kereskedelmi tárgyalás Kína és az USA között könnyen megfordíthatja a helyzetet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/bernstein-recesszio-valsag-arany-aranyvasarlas-recesszio.678563.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

2018.10.03.

Az arany árfolyama az idén eddig nem mutatott látványos elmozdulást.
Az utóbbi hónapok gyengélkedésének fő oka a befektetők széles köreiben – főleg Amerikában – tapasztalható optimizmus lehetett, amely továbbra is a részvények felé terelte a tőkét, miközben a menekülési eszközök “szenvedtek”.
Most azonban sok jel mutat arra, hogy fordul a trend, és nagyon valószínű, hogy a jelenlegi alacsony ár kedvező belépési pontot jelent egy komolyabb áremelkedés előtt, nem csak az arany, hanem az ezüst esetében is.

http://aranyblog.blogspot.com/2018/10/vegre-emelkedni-kezd-az-aranyar.html

2018.03.07.

A nemzetközi trendekhez illeszkedő döntést hozott az MNB, amikor az aranytartalék hazahozataláról döntött – jelentette ki a Portfolio-nak adott interjúban Palotai Dániel. A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint erre az eszközre úgy kell tekinteni, amely szélsőséges piaci vagy akár geopolitikai feszültségek esetén is képes fenntartani a bizalmat. A jegybank illetékesétől azt is megkérdeztük, mikor és milyen körülmények között kerültek haza a fizikai aranyrudak.

Forrás:https://www.portfolio.hu/gazdasag/megtudtuk-miert-es-hogyan-kerult-haza-az-aranytartalek.3.278855.html

2017.01.10.

Érdekes elemzéseket tett közzé honlapján Tom McClellan, akit az arany árfolyammozgásaival foglalkozó szakemberek között az egyik legjobbnak tartanak a világon. Fontos tudni róla, hogy független elemző, tehát nem érdekelt az aranykereskedelemben.

Először a hosszú és középtávú kilátásokkal foglalkozott, és több szempont alapján azt jósolja, hogy lendületes árfolyamemelkedés jöhet az aranynál. Előbb azonban egy kisebb korrekció várható, kiváló belépési pontot teremtve a befektetőknek.

A teljes elemzés elolvasásához kattintson az alábbi hivatkozásra!

2017.10.17.

Wolfgang Schäuble, leköszönő német pénzügyminiszter szerint a lassan visszafordíthatatlan mértéket öltő eladósodottság és a jegybankok által táplált túlzott likviditás óriási kockázatot jelent a világgazdaság számára, napról-napra nő a piaci buborékok kialakulásának veszélye – nyilatkozta a Financial Timesnak adott interjújában.

Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/nagy-penzugyi-valsag-johet-figyelmeztet-europa-egyik-legbefolyasosabb-embere.264563.html

2017.08.04

A Hitelfelvásárlási program keretében az EKB egy nyilvánvaló csalást követett el. A jegybank a 1940-es portugál államadósságot 9999-ig (nem vicc!) tartó futamidőre megvette.

Forrás: http://www.mmnews.de/index.php/wirtschaft/120566-ezb-kauft-portugal-anleihen-mit-laufzeit-9999)

2017.02.08.

Stanley Druckenmiller, a milliárdos befektető újra aranyba fektetett
Trump adópolitikájával kapcsolatos bizonytalanság az egyik érv az aranyvásárlás mellett

Érdekes dolog belelátni sikeres és gazdag guruk befektetési döntéseibe, ezért is érdekes az az interjú, amit Stanley Druckenmiller, a milliárdos hedge fund menedzser adott a CNBC-nek. Druckenmiller az interjúban arról beszélt, hogy egészen a november 8-i amerikai elnökválasztásig volt aranybefektetése, viszont a választás éjszakáján eladta az aranyat. Donald Trump adminisztrációja a szabályozás csökkentését, illetve komoly adóreformot hozhat, ezek az előnyök pedig gazdasági növekedéshez vezethetnek, ezek a pozitívumok felülmúlják azt a bizonytalanságot, amit a protekcionista kereskedelmi politika jelent. Druckenmiller azt mondta, hogy azok az okok, amiért az elmúlt néhány évben aranyat tartott a portfoliójában már nem állnak fönt, ezért is adta el a befektetéseit.

Az elnökválasztást követően viszont meredeken esni kezdett az arany árfolyama, emiatt Druckenmiller ismét aranyba fektetett,

Leesett az arany ára, ezért vásároltam belőle- fogalmazott egyszerűen a milliárdos befektető. A befektetés mellett az is szólt, hogy nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump támogatja-e a republikánusok adózással kapcsolatos terveit. A republikánus pártvezetés ugyanis 20 százalékos importvám adót vetne ki, ezzel is támogatva az amerikai ipart.

Druckenmiller befektetése eddig kifizetődött, hiszen az arany árfolyama az elmúlt hetekben már meredeken emelkedett a tavaly decemberi mélypontokhoz képest az arany ára már több, mint 10%-ot emelkedett.

A 63 éves Stanley Druckenmiller ismert hedge fund menedzser, 1988 és 2000 között az egyik vezető portfolió menedzsere volt Soros György Quantum fundjának. Vagyonát 4,4 milliárd dollárra becsülik.

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/druckenmiller_leesett_az_arany_ara_ezert_bevasaroltam.12.243747.html

2016.11.07

A közelgő amerikai elnökválasztások miatt a hedge fundok a biztonságosabb befektetések felé fordultak, jelentősen bevásárolva az arany piacán. A nagybefektetők főként az aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapokba vásároltak be, de a kisbefektetők is jelentős keresletet mutatnak a nemesfém iránt – írja a Bloomberg.

Miután továbbra is bizonytalan, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztásokat, a befektetők inkább a biztonságosabb vizekre eveznek, a hedge fundok például jelentős kitettséget építettek az aranybefektetésekkel. Ennek hatására az aranyra szóló vételi opciók darabszáma a november 1-gyel záruló héten 14%-kal emelkedtek, ami szeptember 27. óta a legnagyobb mért heti növekedés.

A Citigroup elemzői szerint Trump győzelme jelentős politikai bizonytalanságot szülne, ennek hatására az arany unciánkénti ára 1400 dollárra is emelkedhet, míg egy Clinton-győzelem 1250 dollárra viheti le az árakat.

Az aranybefektetéseken belül a befektetők főként a tőzsdén kereskedett alapokba (ETF) viszik a pénzt, az SPDR Gold Shares a csütörtökkel záruló héten közel 310 millió dollárnyi friss tőkét vonzott be. Az intézményi befektetők mellett a kisbefektetőknél is nagy kereslet a nemesfém iránt, az értékesített aranyérmék októberben már a harmadik egymást követő hónapban taroltak, ami hat év alatt a leghosszabb mért fellendülés.

Forrás:

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/alapkezelok/jon_az_elnokvalasztas_aranyba_menekulnek_a_befektetok.4.239713.html

2016.09.26.

Hanyatló világkereskedelem és globalizáció, egyre nagyobb kockázatokat rejtő kötvény-, részvény- és ingatlanpiaci anomáliák, tehetetlenné váló monetáris politika, vagyoni egyenlőtlenségek: röviden így jellemezhető a világgazdaság nem túl fényes helyzete az OECD átfogó elemzése szerint. A tüneti kezelés már nem elég, minél hamarabb, átfogó reformokkal a probléma gyökerét kell megtalálni, ha el akarjuk kerülni az összeomlást.

A teljes cikkért kattintson a címre.

Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/nem_normalis_ami_a_vilagon_tortenik_kuszobon_az_ujabb_valsag.
1.237706.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

2016.09.26.

A világgazdaság csapnivaló állapotban van, és számos komoly problémával a válság óta nem bírnak megbirkózni a döntéshozók az OECD átfogó elemzése szerint. A tüneti kezelés már nem elég, minél hamarabb, átfogó reformokkal a probléma gyökerét kell megtalálni, ha el akarjuk kerülni az összeomlást – idézi a fejlett országokat tömörítő gazdasági szervezet értékelését a Portfolio.hu.
Egész pontosan a következő bajokról van szó:
hanyatló világkereskedelem és globalizáció,
egyre nagyobb kockázatokat rejtő kötvény-, részvény- és ingatlanpiaci anomáliák,
tehetetlenné váló monetáris politika,
vagyoni egyenlőtlenségek.

Ezek közül az elsőnek, azaz a világkereskedelem döglődésének már elég sok jele van. Az adatok szerint 2011 óta már nem erősödik, hanem gyengül a globalizáció, az egyes földrészek gazdasági integrációja egyre kevésbé szoros. Az OECD szerint alapvetően három dologra vezethető vissza:
lelassult a kereskedelmi liberalizáció;
a cégek egyre kevésbé szervezik ki a munkát külföldre;
az alacsony nyersanyagárak és beruházások lassulása.
További baj, hogy az alacsony kamatkörnyezet durván eltorzítja a pénzügyi piacokat. A jegybankok a fejlett világban televásárolták magukat államkötvénnyel, amivel lenyomták a kötvényhozamokat, úgyhogy a haszonleső tőke a részvényekbe menekült, amelyeknek irreálisan felment az ára emiatt.
A kötvénypiacról kiszorított befektetési tőke egy másik jelentős szelete pedig ingatlanban talált hazát, ami a legtöbb fejlett országban eszeveszett ütemű áremelkedés hozott, felborítva ezzel a piacot. Ha pedig jönne egy árkorrekció, azaz kifulladna a fenntarthatatlan befektetés láz és csökkennének az árak, az rendesen odaverne az egész világgazdaságnak.

Heroinista jegybankárok
Emellett két további baj is van ezzel. Az egyik, hogy a monetáris politika hiába kapkod egyre unortodoxabb módszerek után, láthatóan sikertelen, hiszen nem tudja beindítani a növekedést. A fejlett világ jegybankjai manapság leginkább egy rossz heroinistára hasonlítanak, aki nem tudja letenni a cuccot, cserébe egyre mélyebbre csúszik vele.

A másik gond, hogy miután a nyugdíjalapok vagyonának jelentős része hosszú lejáratú befektetésben, jellemzően pont államkötvényben van, a hozamok esése miatt jóval kevesebb pénzük lesz majd, amikor a kifizetésre kerülne sor, mint előzetesen várták. Ez már most látszik: a 100 legnagyobb amerikai nyugdíjalap egyre nagyobb forráshiánnyal küzd.
Az OECD jelentésében azt mantrázza, hogy nem elég a pénzügyi kezelés, strukturális és fiskális reformok kellenek, mégpedig
Infrastrukturális beruházásokkal,
célzott munkaerő-piaci ösztönzőprogramokkal, mint például a továbbképzések és az elhelyezkedés aktív támogatása,
valamint a kutatási és fejlesztési források növelésével már rövid távon is lehetőség nyílna a gazdaság élénkítésére,
hosszabb távon pedig egy magasabb potenciális növekedési pályához, továbbá a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklődéséhez vezetne.
A legfontosabb feladat, ami egyben a legnagyobb kihívást is jelenti, hogy az utóbbi években egyre lassuló termelékenység-növekedési tendencia megforduljon, amiben kulcsszerepe van a szabad kereskedelmet támogató, felesleges adminisztratív terheket csökkentő intézkedéseknek.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2016/09/26/oecd_vilaggazdasag_valsag_novekedes/

2016.08.09.

Egy olyan időszakban, amikor a globális gazdaság növekedése lassul, a hitelállomány rekordszintre emelkedik, csökkennek a vállalati profitok, a világ vezető jegybankjai valutaháborút vívnak, rendszeresek a katonai összecsapások és a terrorcselekmények, egyre népszerűbbé válik a befektetők körében a befektetési célú arany vásárlása. Ennek segítségével ugyanis egy olyan menekülőeszközt tarthatnak a portfóliójukban, amelyet a saját bankrendszerükön kívül, sokszor külföldi országban elhelyezve, bármikor pénzzé tudnak tenni. Azoknak a befektetőknek, akik arany vásárlása mellett döntenek – és azt külföldön helyezik el – fontos szempont az is, hogy szeretnék biztonságos helyen tudni a befektetésüket. Éppen ezért a Sprott Money összeállított egy rövid leírást arról, hogy mely országok lehetnek ideálisak arra, hogy a befektetők ott tárolják az aranyukat.

Az egyes országok nincsenek rangsorolva, csupán azt írják le, hogy miért lehet jó választás a befektetők számára. A hat legjobb választás között helyet kapott Kanada és Svájc is. Kanada mellett szól, hogy a világ egyik legstabilabb bankrendszerével rendelkezik és több mint 200 éve nem támadta meg senki. Svájc pedig tradicionálisan védi a külföldi befektetők által az országban elhelyezett vagyontárgyakat, pénzügyi eszközöket. Ráadásul a Tax Justice Network által elkészített Financial Secrecy Index alapján Svájc volt az az ország a világon, amely a pénzügyi titoktartást a legaktívabban és a legagresszívabban támogatta tavaly.

Az erős gazdasággal, hadsereggel és a magántulajdon biztonságát szavatoló jogrendszerrel rendelkező Egyesült Államok is jó választás lehet a befektetők számára abban az esetben, hogyha biztos helyen akarják tudni aranyukat. Ugyanakkor az anyag készítői felhívják arra a figyelmet, hogy a múltban azért volt már arra példa, hogy az amerikai vezetés egyszerűen “einstandtólta” az állampolgárainak arany-megtakarításait. Sokan csak az évezred aranyrablásának titulálják azt az akciót, amelyet az amerikai kormány és a Fed követett el 1933-ban. Franklin D. Roosevelt jegyzi azt az elnöki rendeletet, amely gyakorlatilag megtiltotta, az aranyérmék, aranyrudak és az aranyra váltható értékpapírok – kivéve a dollár – birtoklását, felhalmozását. A 6102-es elnöki rendelet értelmében minden amerikainak be kellett szolgáltatnia az ilyen típusú eszközeit valamelyik Fed-fiókban, amiért cserébe unciánként 20,67 dollárt kapott. Abban az esetben pedig, hogyha nem tett eleget ennek a kötelességének, akár 10 év börtönbüntetésre is számíthatott. Nem véletlen tehát, hogy az amerikai befektetők közül sokan, a mai napig inkább Kanadába viszik az aranyukat.

Jó választás lehet Szingapúr is, amely az elmúlt évtizedekben dinamikusan fejlődött és mára egyike a világ pénzügyi központjainak, illetve a befektetők által különösen kedvelt adóparadicsomának. És az sem elhanyagolható, hogy az ország biztonságát az amerikai haditengerészet is szavatolja, amely több katonai bázissal is rendelkezik a térségben, vagyis komoly elrettentő erőt képviselnek. Abban az esetben, hogyha egy befektető az Európai Unón belül akarja tudni aranyát, jó választás lehet számára Németország. Itt található az EKB székháza és a világ második legnagyobb aranykészlete, amely meghaladta a 3 381 tonnát a World Gold Council 2016. májusi adatai szerint. És az sem elhanyagolható, hogy Németország a második helyet szerezte meg az európai országok között a Financial Secrecy Index alapján.

A legjobb választás az aranybefektetések elhelyezésére viszont a Kajmán-szigetek lehet, amely igazi adóparadicsom.

Nincsen társasági adó, a cégalapítás pár száz dollárból megoldható, a fizikai arany be- és kivitelére nincsenek korlátozások és nincsenek importvámok sem.

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/ha_jonnek_a_rossz_idok_hat_orszagban_erdemes_igazan_aranyat_tarolni.2.235809.html

2016.07.18.

Masszív bika piac van az aranynál, az árfolyam pedig 1500 dollár fölé emelkedhet, köszönhetően az alacsony kamatok okozta keresletnövekedésnek és a közelgő amerikai elnökválasztásnak – írja a Bloomberg a DBS véleményét ismertetve.

Nagy emelkedésen van túl az arany, a nemesfém árfolyama 2014 márciusa óta nem látott szintre, 1375 dollár fölé emelkedett, az alacsony, sok esetben negatív kamatok, a növekvő piaci volatilitás és a Brexit a biztonságos eszközök felé terelte a befektetőket.

A szingapúri DBS szakértői szerint 1970 óta 4 nagy bika piac volt az aranynál, a mostani pedig egy újabb. A szakértők szerint az árfolyam 1500 dollár fölé emelkedhet, amiben a fentebb említett tényezők mellett szerepe lehet a közelgő amerikai elnökválasztásnak is: ez utóbbi miatt a Fed vonakodhat az év vége felé a kamatemeléstől.

A DBS szerint minden esést vételre kell kihasználni az aranynál, a következő felpattanásnál az 1380 dolláros szintet viheti majd át az árfolyam, majd az 1437 és az 1455 dolláros szintek következhetnek.

Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/nyersanyagok/massziv_bika_piac_van_az_aranynal.3.234865.html

2016.07.05.

Kétéves csúcsponton van az ezüst, jelenleg 20,4 dollár egy uncia, viszont magyar idő szerint ma hajnalban 21 dollár fölé ment a nemesfém ára. Elemzők szerint tovább tarthat az emelkedés, sőt még az is előfordulhat, hogy az aranyat is lehagyja az ezüst árfolyam-emelkedésének üteme.

Kétéves csúcsponton van az ezüst, jelenleg 20,4 dollár egy uncia, viszont magyar idő szerint ma hajnalban 21 dollár fölé ment a nemesfém ára. Elemzők szerint tovább tarthat az emelkedés, sőt még az is előfordulhat, hogy az aranyat is lehagyja az ezüst árfolyam-emelkedésének üteme.

A Brexit után az ezüst spot-ára 19 százalékot emelkedett hétfőig, különösen június 29-e után ugrott meg a nyersanyag árfolyama. Az arany ugyanebben az időszakban 7,8 százalékot emelkedett, jelenleg 1351 dollár egy uncia. Az emelkedés ellenére mindkét nyersanyag messze van még a 2011-es csúcsától.

A CNBC arról ír, hogy Jeremy Wrathall, az Invastec bányászati vezetője szerint az ezüst jobbat ralizhat, mivel egyre többet használják napelemekhez, az ezüst keresletének körülbelül 10 százaléka az alternatív energiaszektorból származik.

Ő is és Andrew Chanin, a PureFunds vezérigazgatója is kiemelte, hogy az ezüst (az aranyhoz hasonlóan) ipari célú felhasználási lehetőséggel is rendelkezik, ezt viszont sok befektető nem veszi figyelembe.

Chanin szerint minden uncia kibányászott aranyra jut kicsit kevesebb, mint 10 uncia ezüst, de a kereskedési arány 70:1-hez, ezért ez lehetőséget jelent. A szakember szerint a történelmi átlag inkább a 40:1-hez közelít, vagy ennél is alacsonyabb hosszabb időtávon.

Forrás: http://www.portfolio.hu/befektetes/nyersanyagok/keteves_csucsponton_az_ezust_meddig_tart_a_rali.234293.html

2016.07.05.

Az arany árfolyama rekordot dönthet a következő 18 hónapban a világszinten alacsony kötvényhozamok miatt Juerg Kiener, a Swiss Asia Capital ügyvezetője szerint, aki a CNBC-nek nyilatkozott.
Bár nem tartozik a kamatozó befektetések közé és tartási költsége is van, az arany vonzó lehetőségnek bizonyult az elmúlt hónapokban azoknak a kereskedőknek, akik a piacban megrendült bizalmuk miatt biztonságos befektetést kerestek. A világszinten rekord alacsony hozamkörnyezet újabb érv a nemesfém mellett.

A szakember szerint fontos szempont, hogy az aranyat nem lehet nyomtatni. A termelés esik, a készletek esnek, a kereslet viszont nő a nemesfém iránt. Kiemelte azt is, hogy bár az arany tárolási költsége miatt lehet, hogy nem lesz számottevő nettó haszon az eszközön, még mindig jobb kicsi, vagy nulla hozam, mint kifizetni a negatív kamatokat.

Jelenleg 1351 dollárt kell adni egy uncia aranyért, még 549 dollárt kell emelkednie a nemesfémnek ahhoz, hogy az 1900 dolláros, 2011 augusztusi csúcspontját újra elérje. Kiener szerint ez a következő 18 hónapban reális eshetőség.

Forrás: http://www.portfolio.hu/befektetes/nyersanyagok/az_arany_lehet_a_kovetkezo_18_honap_slagere.234292.html

2016.07.04.

Több mint 500 tonnával emelkedett a tőzsdén kereskedett alapokban tartott arany mennyisége a januári mélypont óta, ami egyre növekvő aggodalmakra utal. A lassú növekedés, a kamatemeléstől valószínűleg tartózkodó amerikai jegybank, illetve a brexit-népszavazás egyaránt a befektetői idegességet fokozzák.
Az aranyban utazó tőzsdén kereskedett (ETF) alapoknál 6,6 tonnával 1959,1 tonnára bővült az eszközállomány pénteken, ami jelentős megugrás a január 9-én mért 1458,1 tonnához képest – derül ki a Bloomberg adataiból. Az eszközállomány csak a múlt héten 37 tonnával nőtt, azt követően, hogy a britek az EU-ból való kilépésre szavaztak.

Ráadásul a nemesfém árfolyama júniusban több mint két éve nem látott magasságokba emelkedett.
Ebben a brexit mellett közrejátszott az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hezitálása a kamatemeléssel kapcsolatban, de az arany árát fűtötték a Japánban és Európában elterjedő negatív ráták is. Számos bank pedig, mint a Goldman Sachs, megemelte az aranyra vonatkozó árfolyamkilátásait, ahogy a brexit után a 10 és 30 éves amerikai állampapírok hozamai rekord alacsony szinteket ütöttek meg.

A Goldman a múlt hónapban unciánként 100 dollárral emelte meg a három, hat és 12 hónapos árfolyam várakozását az aranyra, arra hivatkozva, hogy a befektetők keresni fogják a menedékeszközöket. A nemesfém ralija mindeközben
a kitermelő cégek részvényeit is segítette.
Az Evolution Mining vezetője például a múlt héten jelezte, az arany árának változása egy jelentősebb bikapiac kezdetét is jelentheti. Az Evolution Sydney-ben jegyzett részvénye hétfőn mintegy 8,9 százalékot erősödött a pénteki 11 százalékos emelkedés után.

Mindazonáltal nem mindenki ennyire optimista az arany árával kapcsolatban. A Credit Suisse befektetési stratégája, Jack Siu például közölte, a bank semleges pozícióból figyeli a nemesfém alakulását – írja a CNBC. Ezzel együtt
a következő három hónapban unciánkénti 1300 dolláros árfolyamra számítanak, de 12 hónapos távlatban csupán 1150 dollárosra.

Az arany árfolyama közép-európai idő szerint hétfő délután több mint 1 százalékos emelkedéssel unciánként 1353 dolláron állt.

Forrás: http://www.investor.hu/news/20160704-tovabb-csilloghat-az-arany.html

2016.06.10.

Több közvélemény kutató cégnél is növekedett a Brexit esélye az utóbbi napokban, ami rossz hatással van a font árfolyamára. A lakosság félti a vagyonát aminek köszönhetően megnőtt a kereslet az olyan értékállónak tartott eszközök iránt, mint az arany.

A közvéleménykutatások szerint szoros eredmény várható a Brexitről szóló népszavazáson, sőt, a hat nagy “poll tracker” közül van már olyan, ahol átfordult a korábbi állás, az Economistnál 43-42-re vezetnek a kilépéspártiak. A bizonytalanság nem tesz jót az angol fontnak, amely az utóbbi hónapokban jelentősen leértékelődött az euróval szemben. A lakossági megtakarítások sokat veszíthetnek értékükből egy esetleges elszakadással, nem csoda hát, hogy megnőtt a lakosság érdeklődése az alternatív befektetési eszközök iránt. Az egyik ilyen tradicionális eszköz a fizikai arany, mellyel nem a tőzsdén kereskednek, az bárki számára elérhető megfelelő üzletekben.

Neves londoni arany kereskedőházak egyaránt a fizikai arany iránti megnövekedett keresletről számoltak be, elmondásuk szerint elsősorban az aranyrudak és az érmék iránti kereslet növekedett az utóbbi időben.
Az értékesítők szerint korábban jellemzően 45 év feletti férfiak vásároltak elsősorban fizikai aranyat, azonban az utóbbi néhány hétben ez a sztereotípia megdőlni látszik. Kortól és nemtől függetlenül, egyértelműen vagyontartás céljából vásárol aranyat a lakosság.

A Baird & Co ügyvezetője, Tony Dobra szerint a Brexitről szóló népszavazás másnapján forgalmas napja lehet az aranykereskedőknek, akár a maradás, akár a kilépés mellett döntenek a választók. Mark O'Byrne, a dublini székhelyu Goldcore igazgatója még a szavazás napján számít jelentős keresletnövekedésre.

A megkérdezett értékesítők szerint világszerte nőtt a fizikai arany iránti kereslet, ami elsősorban a rekord alacsony kamatkörnyezetnek tudható be, azonban az Egyesült Királyságban ez a keresletnövekedés szignifikánsan felülmúlja a nemzetközi trendet.
A Reuters által megkérdezett szakértők szerint egy esetleges kilépés hatására akár kilenc százalékkal is emelkedhet az arany fontban mért ára.

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/felnek_a_britek_a_brexittol_veszik_az_aranyat.233165.html

2016.04.27.

Günther Oettinger az európai projektet életveszélyben látja. Az EU képviselő úgy látja, hogy az EU válaszúthoz érkezett.

Forrás: http://www.oe24.at/welt/Oesterreich-koennte-aus-EU-austreten/233460285

2016.05.16.

2016 az arany éve, a piac szereplői egyre többet tartanak a nemesfémből, az ETF-ekben jelenleg 25 százalékkal több arany van, mint idén január elején, amikor 7 éves mélypontot láttunk még – írja a Bloomberg.

Egyelőre töretlen az érdeklődés az arany iránt, az utóbbi hetek alacsonyabb árfolyamait a befektetők láthatóan arra használták fel, hogy tovább növeljék kitettségüket a nemesfém piacán.

Az ETF-ek jelenleg már 25 százalékkal több aranyat birtokolnak, mint idén év elején, amikor még 7 éves mélypontról beszélhettünk. A tőzsdén kereskedett befektetési alapok portfólióinak kitettsége így 1822,3 tonnára nőtt, ami 2013 óta a legmagasabb érték. Amíg az utóbbi hetekben az árak estek, az ETF-ek folyamatosan vettek, összességében 63 tonnával nőtt kitettségük.

A fontosabb fémek között az arany az idei évben felülteljesítő, ami elsősorban annak lehet betudható, hogy a befektetők aggódnak a vezető jegybankok monetáris politikájának hatásossága miatt, illetve a sok helyen már most negatív tartományban lévő kamatok következményei miatt.

A negatív kamatkörnyezet és a jegybanki eszközvásárlási programok igencsak leszűkítik a jó befektetési lehetőségek palettáját, ezek mellett az arany tartása kevésbé tűnik költséges megoldásnak.

Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/nyersanyagok/az_idei_ev_sztarja_az_arany.3.231884.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

2016.03.16.

A BlackRock amerikai alapkezelő átmenetileg felfüggesztette a fizikai arany alapba való beszállás lehetőségét, mivel az alap iránti kereslet túlságosan megnövekedett. Ez a növekedési tendencia leginkább az év eleje óta érezhető.

Forrás: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/03/15/blackrock-stoppt-gold-fonds-wegen-zu-starker-nachfrage/

2016.02.25.

Egyre több ország nyomtat pénzt saját államháztartásának a finanszírozásához.
Ez korábban tilos volt, de ma már magától értetődő.

Forrás:
http://diepresse.com/home/meinung/kommentare/wirtschaftskommentare/4932895/Die-EZB-und-ihr-gefaehrliches-Pyramidenspiel?_vl_backlink=/home/index.do

2016.02.02.

Az USA államadóssága az utóbbi időben 19,01 billió dollárra növekedett. Ezt mutatják az USA Pénzügyminisztériumának legfrissebb hivatalos adatai.
A jelenlegi GDP 18,1 billió dollár, ennek éppen 105%-a az államadósság.

Forrás: http://finanzmarktwelt.de/us-staatsschulden-explodieren-auf-aktuell-ueber-19-billionen-dollar-26566/

2015.12.02.

A görögöknek be kell jelenteni saját készpénzállományukat és ékszereiket egy bizonyos nagyságrend felett.

forrás: http://www.mmnews.de/index.php/wirtschaft/59806-bargeld-meldepflicht

2015.10.15.

Az amerikai Illinois állam leállította a befizetéseket a nyugdíjalapba. Az állam legfelsőbb hatósága sem zárja ki az alapok bedőlését. A szövetségi államot is fizetésképtelenség fenyegeti, jelenleg még egy lottónyereményt sem tudnak kifizetni.

Az USA-beli Illinois államban a nyugdíjalapokba való befizetést átmenetileg felfüggesztették- tudósít a Bloomberg. A nyugdíjkasszákba szánt összeget a költségvetésben más kötelezettségek teljesítésére használják fel. Leslie Geissler Munger könyvvizsgáló nyilatkozata szerint: A nyugdíjkasszába való befizetések havonta 560 millió dollárt tesznek ki, ez a legnagyobb állandó kiadásunk. Ez az egyetlen kiadás melyben mozgásterük van, ugyanis a törvény nem szabályozza a befizetéseket.
Illinois állam már négy hónapja likviditás hiányban szenved. Jelenleg a hatályos bírósági döntések miatt még a tavalyi kiadásokat kell rendezni, amely egy óriási deficitet okozott. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az adók januárban csökkentek és ezáltal az állam bevételei visszaestek. Az illinois-i rádiónak tett nyilatkozatában Munger kijelentette, hogy a nyugdíjkifizetések a már nyugdíjban lévő tanárok és hivatalnokok részére nincsen veszélyben. Habár a kimaradó befizetések a nyugdíjalapba ahhoz vezetnek, hogy az alapok kevesebb befektetést tudnak eszközölni és ez valószínűleg a kifizetéseket is veszélyezteti. Ezáltal a hosszú távú kötelezettségek fedezete kerül veszélybe.
A könyvvizsgáló megpróbálta a nyilvánosságot megnyugtatni, habár ő maga sem biztos abban, hogy a csőd nem következik be. Reméli, hogy a befizetések felfüggesztése csak átmeneti zavart okoz és nem lesz hosszútávon hatása.
A fennálló deficit miatt az állami Szerencsejáték Felügyelet kijelentette, hogy jelenleg nem tudják kifizetni a nagyobb lottónyereményeket sem. Minden 600 dollár feletti nyeremény kifizetése határozatlan időre felfüggesztésre került-tudósít a CNBC. A 25000 dollár feletti nyeremények kifizetését már júliustól befagyasztották, néhány nyertes pedig már beperelte az államot.

Forrás: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/10/15/usa-pensionsfonds-von-illinois-steht-vor-dem-kollaps/

2015.11.15.

A Bundestag egyhangúlag elfogadta a pénzügyi információk más országokkal való automatikus cseréjét. A bankok kötelesek a hatóságokkal közölni az ügyfelek hitel, kamat és osztalékadatait 2017-től.

Annak érdekében, hogy az adóparadicsomok világszerte véglegesen megszűnjenek, tavaly már 51 ország írt alá megállapodást, amihez azóta is több ország csatlakozott . A felek vállalják, hogy egymás között információt cserélnek a külföldi bankszámlákról. Olyan fontos pénzügyi központok, mint Liechtenstein és Svájc is csatlakozott a megállapodáshoz .

Ha a Bundestag után a Bundesrat is jóváhagyja a döntést, a bankok és pénzintézetek Németországban 2017-től kötelesek lesznek tájékoztatást adni a hitel, a kamat és osztalékadatokról a Szövetségi Központi Adóhivatal ( BZSt ) részére, ahonnan az adatokat más országok illetékes hatóságai lekérhetik. A Szövetségi Központi Adóhivatal a többi országból ugyanígy lekérheti a német befektetők adatait.

Forrás: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/11/13/bundestag-beschliesst-einstimmig-das-ende-des-bank-geheimnisses/

GVS Gold-Bug Arany hírek

 

A GVS Arany Hírekben havi rendszerességgel tudósítunk a legújabb aranypiaci és világgazdasági eseményekről.

Legelőször is egy tudósítást olvashatnak a GVS cégvezetőnk tollából a nemesfém piaci manipulációkkal kapcsolatban:

 

A nemesfémpiac manipulálása

 

 

Július végére az arany világpiaci ára leesett, mely egyértelműen egy piaci manipulációnak köszönhető. Habár az ár egy fontos alsó korláton is áttört, azóta mégsem esett tovább, mint ahogy az várható lett volna. Az ezüst esetében nem volt tartós visszaesés.

Ez a visszaesés a nagybankok manipulációja miatt történt, amelyek az ezüstpiaci short pozíciójukon való veszteségük egy részét így redukálták le.

A határidős piac nagyon gyakran van kitéve manipulációnak. Minden banknak hetente nyilvánosságra kell hoznia a Long/Short pozíciói változását, amelyekből következtetni lehet a múltbéli és jövőbeli manipulációkra.

Az év eleje óta a piaci résztvevők folyamatosan csökkentik a short pozícióik számát. Az arany és az ezüst ára jelenleg egy mélyponton van. Nagyon magas a valószínűsége annak, hogy a manipulációknak vége szakad egy időre és egy határozott áremelkedés elé néz a piac.

(Helmut Soos tudósítása)

 

 

Háborúban állunk! De ezt a háborút nem páncélosokkal, hanem valutákkal vívjuk

 

Kína a világ második legnagyobb gazdasága, amely jelenleg nem túl jól áll. Mivel az export 8%-kal csökkent, a Kínai Jegybank a yüant meglepetésre 4%-kal leértékelte. Ezzel az elmúlt 20 év legnagyobb korrekciójával a kínai áruk olcsóbbak lettek a világpiacon.

A leértékeléstől egy ország az export és a foglalkoztatottság növekedését várja. Erre viszont a többi ország is ugyanígy leértékeli a saját valutáját, ezáltal ez az intézkedés nem hozza meg a várt eredményt.

Még 2015 első félévében az eurózónában hasonló intézkedéseket hoztak, mellyel az euró értéke nagymértékben csökkent más valutákhoz képest. Nem lenne meglepő, ha a következő hetekben, hónapokban más országok is hasonlóképpen cselekednének.

 

Egyedül az USA próbálja a közeljövőben a dollár értékét kamatemeléssel szinten tartani. Ha ezt valóban megteszi, az eredmény kétséges lesz.

(Vincent Holzer tudósítása)

 

 

Újdonság Svájcból: Új típusú aranylapkák


Az aranytábla egy zseniális találmány. A nagy svájci gyártó, az Argor Heraeus szintén felvette a termékpalettájába az aranytáblát. A svájci aranyöntöde a világ legnagyobb nemesfém feldolgozója, amely az UBS, a Münze Österreich, a német Heraeus, és mások részére is gyárt aranytermékeket.

Az aranytáblák előnyösebbek, mint az aranylapoknak, mivel kis darabokban is értékesíthetőek. Az új termék neve Godseeds (Arany magocskák). Az egyedi dizájnban gyártott, kerek tartóban 10 db 1 grammos 99,9% tisztaságú lapocska található. A lapocskákat nem szükséges törni, mint más aranytáblák esetén, hanem egyszerűen kivehetők a tartóból. Minden darab garantáltan 1 gramm aranyat tartalmaz, LBMA (Londoni Nemesfémpiaci Szövetség, London Bullion Market Association,) minősítéssel.

(Vincent Holzer tudósítása)

 

 

Gold-Bug Tipp: Az ezüstöt az ipar nagymértékben felhasználja, ezért az ezüst árának manipulálása nehezebb, mint az aranyé.

 

 

Vannak még „becsületes államok”

 

A Transparency International jelentése szerint a világ országai közt Szingapúr a hetedik, legkevésbé korrupt ország. A legkisebb Kelet-Ázsiai ország gazdasága 50 évvel az alapítás után egyike a világ legstabilabb gazdaságának. Az ország a második legnagyobb kikötővel, és a nyolcadik legmagasabb egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelemmel rendelkezik. Az országban 516 Milliárd USD értékben fektettek be a kereskedelmi bankok, ez kimagasló világviszonylatban, és az összlakosság számára vetítve itt a legmagasabb a milliomosok aránya. Ezért az utóbbi években Szingapúr a nemesfém kereskedelem és az értékszállítás egyik központjává vált. Különösen az ezüst és platina befektetők számára előnyös az országban található, legmagasabb biztonsági fokozattal rendelkező bankfüggetlen tároló létesítményünk.

(Ulrich Hanten tudósítása)

 

 

Gold-Bug Tipp: Egy nagyobb gazdasági válság esetén a megvásárolható befektetési arany nagyon gyorsan elfogy. Ekkor különösen fontos, hogy kisebb aranylapokkal is rendelkezzünk, melyek rendszeres eladásával fenntartható az életszínvonalunk.

 

 

Ügyfeleink részéről folyamatosan felmerülnek kérdések a nemesfémek keresletváltozásával és a rendelkezésre állással kapcsolatban. A nagykereskedelmi részlegünk megadja a választ. Hogyan is működik ez pontosan?

 

 

 

Van még arany és ezüst a piacon?


Szinte nincs még egy olyan piac, mint a nemesfémek piaca, ahol az áringadozás ilyen óriási hatással van a keresletre. Az ezüst és az arany piacán az árak ingadozása esetén nagymértékben megnő a kereslet, függetlenül attól, hogy az árak felfelé, vagy lefelé mennek. Például július 20.-án az ázsiai tőzsdén az árak váratlanul leestek. Sok piaci szereplő pánikszerűen eladta az aranyat és az ezüstöt. ez egy láncreakciót indított be. Rövid időre az ár többéves mélypontra zuhant vissza. Sok fizikai arany vásárló éppen erre a lehetőségre várt, főként Európában és az USA-ban. Ennek következtében néhány óra alatt kimerültek a kereskedők és a gyártók készletei.

3 héttel később a Kanadai Juhar és az Amerikai Sas érmék beszerzésében keletkeztek fennakadások, melyek 3 hétig tartottak. A gyártók nem tudtak lépést tartani a hirtelen megnövekedett kereslettel. Jelenleg már, ha egy befektető egy doboz (500 Db) ezüst Kanadai Juhart szeretne vásárolni, már azonnal ki tudjuk szolgálni. Nagyobb mennyiségek esetén azonban még mindig várni kell az áru beérkezésére.

(Benjamin Gross tudósítása)

 

Gold-Bug Tipp: A kisebb érmék az előállítási költségek miatt relatív drágábbak, mint a nagyobbak. Ezt a visszavásárlási árak kompenzálják. A kisebb érméknek kedvezőbb nálunk a visszavásárlási ára, mint a nagyobbaknak.

 

Köszönjük érdeklődését!


GVS IRODÁK NEMESFÉMEK GVS AUSTRIA NEWS & MEDIA

GVS Bullion Group

Bécs (Központ)
Salzburg/Eugendorf
Graz/Seiersberg
Linz/Traun
Innsbruck/Wattens
Budapest
Frankfurt
Nemesfém értékesítés
Nemesfém felvásárlás
Vizsgálat
Nagy biztonságú értéktár
Kellékek boltja
Konzultáció
Rólunk
A vásárlás folyamata
Csomagküldés
Ritka földfémek
GVS Csapatunk
Jobs & Application
Hírek
GVS csoport felépítése
GVS Infosheet (EN)
GVS a médiában (DE)
Press Kit
aranykereskedes.hu
goldvorsorge.at
silbervorsorge.de
goldsilberankauf.at
goldsilvershop24.com
gvs-bullion.com
shop.gvs.bullion.com
rare-earths.com
ÁSZF Tárolási feltételek Impresszum Adatvédelem

GVS Hungary Kft

Buying + Selling of Precious Metals
Hattyú utca 14. / 8. em.
HU - 1015 Budapest, Hungary
Tel. +36 1 415 1159


     

GVS Austria e.U. / SOOS GmbH

Buying + Selling, Storage + Logistics
Handelskai 94, Staircase 4 / Floor 5
A - 1200 Vienna, Austria

Member of Berufsverband des
Deutschen MünzenfachhandelsAz Osztrák
Gazdasági Kamara tagjaGVS is one of Austria's
Most Famous Trading Companies


©  GVS Hungary Kft.


Member of
The Gold Standard Institute

GVS Hungary Kft.
Hattyúház
1015 Budapest
Hattyú utca 14., 8. szint
0036 1 415 1159  
nyitvatartási idők
hétfő:       9:15-17:00
kedd:        9:15-19:00
szerda:     9:15-18:00
csütörtök: 9:15-18:00
péntek:     9:15-18:00
szombat:  9:45-17:00


Bécsi iroda
Millennium-City
Handelskai 94,
4. lépcsőház / 5. emelet
1200 Bécs, Ausztria
0043 1 3305033

Salzburgi iroda
Eugendorf Center
Möbelstraße 12, 2. emelet
5301 Eugendorf
0043 622 527 447

Grazi iroda
Blue Chip Office Tower
Seiersberg
Kärntner Straße 518, 5. emelet 
8054 Seiersberg-Pirka

0043 316 23 33 23

Linzi iroda
Bahnhofstraße 2, 1. emelet
4050 Traun 
0043 7229 644 48

Innsbrucki iroda
Kirchplatz 13, 2. emelet
6112 Wattens
0043 5224 23 5 23

Kosár € 0,00

Produktbenachrichtigung für


Sehr geehrter Kunde,

Gerne informieren wir Sie, sobald das Produkt wieder verfügbar ist. Tragen Sie dafür einfach Ihre Kontaktdaten in die folgenden Felder ein.

Ihre Telefonnummer:
Ihre E-Mail-Adresse: